TOP-1.1.3-15-VE1-2016-00002

Vásári forgatag

Sümeg Város Önkormányzata

Szerződött támogatás összege: 100 000 000 Ft

A támogatás mértéke: 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.09.28.

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A fejlesztés célja egy középkori kézműves vásár/piac elhelyezése a Tarisznyavár környezetében, a belvárosban található jelenlegi termelői piac megújítása, kapcsolódó marketingtevékenység megvalósítása, akadálymentesítés, nyilvánosság biztosítása és megújuló energiaforrás kiépítése (Tarisznyavár)

Tarisznyavár Piac:

A piac célja a Balaton-felvidék kézművesei, őstermelői, helyi termékek előállítói számára a piacra jutás elősegítése, annak érdekében, hogy termékeiket összevontan egységes arculat kialakításával tudják értékesíteni a szépen, ízlésesen kialakított piacon, ami egyfajta szellemiséget közvetítve.

A fejlesztéssel a mai kor igényeinek megfelelő nagyon színvonalas, exkluzív tér kialakítása kerülne sor, ahol az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék Védjegy termékeit is lehet majd kapni. Ezzel egy szellemiséget is közvetítünk, mely erős turisztikai vonzerővel bír.

A Tarisznyavár-i piac, mint hiánypótló értékesítési csatorna kerül kiépítésre.

A piac megvalósításának szükségességét annak munkahelyteremtő, gazdaságélénkítő, multiplikátor hatása adja, hiszen nem csak egy klasszikus értelemben vett piac lesz, hanem turistalátványosság is egyben. Segítségével a Sümegre látogatók lényegesen több élményben részesülnek, a városközponti látványosságokat is meglátogatják, több időt töltenek a településen.

 

Belvárosi piac:

A városközpontban helyezkedik el a városi piac szerteágazó területe, mely jelentős felújításra szorul. A féltetős épületszerkezet elavult, esztétikus standok kialakítása szükséges. A jelenlegi piac területén ferdesíkú ácsolt szerkezetű, cserépfedésű szélfogó található körkörösen a rögzített elárusító asztalok felett. A cserépfedés sérült, hiányos. Az alatta található lécezés vetemedett, több helyen hiányos. A tartófalazatok elhasználódottak, szennyezettek, grafitivel szennyezett. Az ácsolt tartószerkezet elemei felületkezelésre szorulnak. A csapadékvíz elvezetése függő eresz csatornával volt levezetve. A csatornaelemek mechanikailag sérültek, a lefolyócsövek hiányoznak, vagy sérültek. Teljes cseréjük szükséges. A piac területén a járófelület betonfelület, amely az évek során több helyen sérült, felfagyott, balesetveszélyes. Indokolt egy új esztétikus viacolor térburkolat lefektetése. A piac területén mesterséges megvilágítás egyáltalán nincs. Ezért szükséges egy térvilágítás kialakítása, valamint a védőtetők alatt egy helyi megvilágítási rendszer kiépítése. A jelenleg kialakított árusítóasztalok sérültek, darabszámuk kevés. Szükséges új asztalok letelepítése, bővített darabszámmal.

A piac megújításának szükségességét annak munkahelymegőrző és gazdaságélénkítő hatása adja, hiszen a termelői piac a helyi lakosság igényeinek kiszolgálását hivatott ellátni, így társadalmilag és gazdaságilag rendkívül fontos szerepet tölt be Sümeg életében.